Nyheder

Sammen får vi smiletallene til at stige

– det handler om mere end bundlinje og kapitalafkast

Sparinvest – med et værdigrundlag der handler om at være Danmarks samfundsansvarlige kapitalforvalter – og selvstændig investeringsforening siden 1968 – er på opfordring fra Hvidbjerg Bank indgået i et sponsorsamarbejde med Luni Smil i Viborg. Måske for nogle et lidt usædvanligt samarbejde, men ifølge Kundechef hos Sparinvest Betina Hansen, ”er det fuldstændig i tråd med en tilgang, der handler om ansvarlighed og bringe kapital ud, der kan gavne lokalsamfundet”. ”Lige i øjeblikket med Covid-19 situationen, er der i høj grad brug for en anderledes tilgang til mange ting”, udtaler Betina Hansen.

Men hvem er Luni Smil?
Luni Smil er ikke en hospitalsklovn, som mange går og tror – hun er det, der kaldes en omsorgsklovn. Hun kan dukke op og sprede smil og glæde alle steder. Efter 15 år som ergoterapeut, herefter uddannet af klovnekaravanen, har Lene Mortensen, der er navnet bag Luni Smil, fungeret som frivillig klovn ved siden af jobbet i mange år. Men i sommeren 2020 besluttede hun at gå selvstændig. Hun ville gerne bruge endnu mere tid på det, hun selv opfatter som en sundheds- og lykkefremmende livsopgave, og forsøger sig derfor som selvstændig fuldtidsklovn.

Med et sponsorat på 15.000 kr. kan Luni Smil bringe lykke og glæde i mange sammenhænge. ”Jeg blev helt vildt overrasket, da Betina Hansen fra Sparinvest ringede og fortalte, de ville sponsorere mig. Jeg ved jo, jeg skal have noget at leve af, men det er helt nyt for mig at tænke i de baner, og her kommer man så og giver mig penge – jeg blev faktisk helt rørt”. Jeg har så mange ting, jeg gerne vil gøre, så de falder på et tørt sted”.

Fra smittekæde til smilekæde
Hun har allerede besøgt en familie med 3 børn, der har været isoleret siden Covid-19 startede i marts. Her blev der underholdt gennem ruderne, og det vakte lykke. Men det handler ikke kun om at klovne for børn og deres familier. Smil kan bruges i mange andre sammenhænge. Lene Mortensen har stor erfaring med demensramte og ældre ensomme, og har også planer om at dukke op i krisecentre og steder, hvor de har det allersværest – det er noget af det, pengene skal bruges til.

”Jeg har ikke en fast plan, når jeg er ude ved nogen, fortæller Lene Mortensen, det gælder om at mærke situationen og de mennesker, man besøger. Jeg tager heller ikke en maske på – jeg tager nærmest masken af, og bruger det, jeg har i mig”. Et smil kan gøre utroligt mange ting – det er videnskabeligt bevist, at hjernen aktiveres på samme måde som et kram – der slippes glædeshormoner fri, og det påvirker vores sundhed og trivsel i en positiv retning.

Afdelingsdirektør Carsten D. Andersen fra Hvidbjerg Bank gav Sparinvest et tip om Luni Smil. ”Jeg har hørt om hende i andre sammenhænge og synes, hun kan noget helt fantastisk. For os handler det i høj grad om at støtte lokalsamfundet, det gør vi jo hver dag, men det er altså ikke altid afkast, investeringer og bidrag, der kan gøre hele forskellen for mennesker. Det er også vigtig i disse tider, at have det godt på arbejde. Det gode humør er et centralt punkt for medarbejdertilfredsheden. Afdelingens medarbejdere er enige med Luni og giver hende masser af energi, glæde og smil med på hendes vej. Vi skal have skiftet smittekæde ud med en smilekæde, og her kan Luni Smil hjælpe os alle”, slutter Carsten Andersen.

Klovn smiletal 2